11 Ağustos 2012 Cumartesi

QR KOD NEDİR?


Çağın barkodu olarak anılan QR kod(quick response code)  1994 yılında Denso Wave tarafından Japonya da geliştirilmiş bir kare koddur.  Bu kodun çıkış amacı otomotiv sanayisinde kullanmaktı ancak teknolojinin hızla gelişmesi  ve akıllı telefon kullanımının yaygınlaşması QR kodu günlük hayata taşıdı .Japonya da  kullanımı  oldukça yaygın olan QR kod ülkemizde daha çok ilaç sektöründe kullanılmaktadır.






QR Veri Kapasitesi

Yalnızca sayısal kod         Max. 7,089 karakter
Alfanümerik                      Max. 4,296 karakter
Binary(8 bit)                     Max. 2,953 karakter
Kanji/Kana                        Max. 1,817 karakter

QR Kod Yapısı

QR kodun  satır sayısı sütün sayısına eşittir.Satır/Sütün'un en küçük boyutu 20,en büyük boyutu ise 177 noktadadır.
QR kodun anatomisi aşağıdaki gibidir:




















1-Version Information(Versiyon Bilgisi):QR kodun sürümünü tanımlar.Her bir kodun veri depolama kapasitesi farklıdır ve depoladıkları veri arttıkça sürümleri de artar.Ayrıca kodların hata düzeltme seviyeleri de farklıdır.
2-Format Information(Format Bilgisi):15 bit uzunluğundaki hata düzeltme seviyelerini ve maske desen göstergesini içerir.Tarayıcı ilk önce buradaki bilgileri okur.
3-Encoded Data(Kodlanmış Veri): QR kodun verileri bu alanda depo edilir.Veriler, '0' ve '1' binary numaralarının siyah ve beyaz hücrelere çevrilmesiyle saklanır.Bu veri alanı tarayıcı tarafından okunur.
4-Required Pattern
4.1-Finder Pattern(Tespit Şablonu): Kodun üç köşesinde bulunan bu yapı ile yön,boyut ve sembolün açısı tespit edilir.Kodun tüm yönlü(360 derece),yüksek hızda okunmasını sağlar.
4.2-Aligment Pattern(Hizalama Şablonu): Bu şablon QR kodundaki çarpıklıkları düzeltmede oldukça etkilidir.QR kodda meydana gelen yamulmalarda tarayıcı hatayı anlar ve gerekli düzenlemeyi yapar.
4.3-Timing Pattern(Zamanlama Şablonu): Tespit şablonlarının arasında bulunan siyah ve beyaz desenli yapıdır.Bu desen ile her hücrenin merkezi koordinat bilgileri tespit edilir.Kod büküldüğünde ya da hücrelerde hata oluştuğunda hücrenin merkezi koordinatını düzeltir.Bunu yatay ve dikey yönlerde yapar.
5-Quiet Zone(Sessiz Bölge): QR kodun çevresindeki verinin olmadığı boş alandır.Bu alana hiçbir şey yazılmaz,basılmaz.En az 4 modül (her nokta 1 modüldür)genişliğinde olmalıdır.Bu boş alan sayesinde kod, problemsiz bir şekilde okunur.

QR Kod Kullanırken Dikkat  Edin!
  •  QR kod içerinde  7,089 adet sayısal karakter veya 4,296 alfanümerik karakter kaydedilebilir.Ancak, bu kadar fazla veri kaydedilirse kodunuz yoğunlaşacaktır ve mobil telefonlarda kodu okuyamama gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.Bu nedenle tavsiye edilen veri miktarı 60 karakterdir.
  •  QR kodlarınızda siyah-beyaz renk kullanmalısınız.Renkli kontrastı düşük QR kodun okunması zorlaşır.
  •  QR kodu %30 luk bir hata payı barındıracak şekilde üretilmektedir.Bu sebeple bazı firmalar kendi logolarını eklemektedir.Yine buda QR kodunun okunmasını zorlaştırdığı için tavsiye edilmemektedir.
  •  QR kodun çevresinde 4 modüllük boş bir alan bıraktığınızdan emin olun.
QR  Kod ve Barkod
  • Barkod tek bir yönde veri içermektedir oysaki QR kod iki boyutlu kod olmasından dolayı hem yatay hem de dikey yönde bilgi içerir.Buda QR kodun daha çok veri depolaması demektir.
  • Verinin uzunluğuna bağlı olarak barkod uzunluğu(enine doğru) da artacaktır.Bu da barkod okuma hatasının ve maliyetinin artması demektir.QR kod ise barkodun yaklaşık 1/10'u oranında bir alana kodlama yeteneğine sahiptir. Yani, QR Kod çok daha az yer kaplar.
  • QR kod ve barkod akıllı telefonlar yardımıyla okunabilir.Ancak QR kod daha hızlı okunmaktadır.
  • QR kod hasara uğramış olsa dahi verilerin bir kısmı okunabilir.











QR Kod Kullanım Alanları
-el ilanlarında
-gazete ilanlarında
-ilaç ambalajlarında(daha birçok ürün ambalajında)
-web sitesi tanıtımında
-gayrimenkul alanda
-reklam panolarında
-e-posta,sms göndermede
-sesli arama yapmada
-otomotiv sektöründe
-hava yollarında bagaj takibi için bagaj etiketlerinde
-müze,konser...vs etkinlik biletleri üzerinde
-film afişlerinde
-sokak tabelalarında(mahalleyi gösteren Google haritası açılır)
-ilgi çekici dövmelerde
-t-shirt üzerinde
-aksesuarlarda
 ve daha bir çok alanda Qr kod ile karşılaşmak mümkün.

QR Kod Nasıl Oluşturulur?

QR kodunuzu Kaywa QR-code,ZXing Generator gibi siteleri kullanarak çok basit bir şekilde oluşturabilirsiniz.İstediğiniz şekilde düz metin,iletişim bilginizi,web sitesi adresinizi ya da herhangi bir bilgiyi girip tek bir butona tıklamak yeterli olacaktır.

QR Kodu Nasıl Okutabilirim?

Eğer ki akıllı bir telefonunuz var ise yapmanız gereken QR kod okuyucu yazılımını indirmek olacaktır.Android işletim sistemine sahipseniz android market üzerinden gerekli uygulamayı(Google Goggles veya Barcode Scanner) indirmeniz yeterli olacaktır.Uygulamayı  başlattıktan sonra telefonunuzda kamera görüntüsü çıkacaktır.Kodu ortalayıp çekiniz.Kod tarandıktan sonra içeriğe ulaşabilirsiniz.
                                                                                                               

                                                                                                                            




3 yorum:

  1. QR-Kod'lar son zamanlarda cidden cok populer oldular ben kedime birtane yaptim :D oyle zor birseyde degil http://qrcodegenerator.pw/ adresine girin bir tane yapin yaziciyla cikarin istediginiz yere asin :)
    Guzel yazi olmus bu arada ;)

    YanıtlaSil
  2. Tesekkurler.
    O yuzden bu konu ilgimi cekti ve arastirip yazmaya karar verdim.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, qr code asıl olan dinamik içerik. kodu oluşturup bastıktan sonra içeriğini değiştirebilmek. burada http://www.qrcodeservices.com ve http://www.qrbarkod.com siteleri dinamik qr barkod oluşturuyor.

    YanıtlaSil