11 Nisan 2014 Cuma

TextView ve Buton Ekleme

Merhaba arkadaşlar.
Bu yazımda basit bir şekilde textview ve buton eklemenin yolunu göstermeye çalışacağım.
Android uygulaması geliştiriken sürekli kurcalayacağımız bölümler aşağıda kırmızı ile belirtilmiştir. Biraz onlardan bahsedelim.


  • src altında java kaynak kodlarının içinde bulunduğu com.example.butondenemesi  isimli paket bulunur. Bu paket içindeki kodlar .java uzantılı dosyada bulunur.
  • gen altında oluşturduğumuz nesnelerin otomatik oluşturulmuş idleri R.java dosyasında bulunmaktadır. Bu sayede xml tarafında oluşturulan nesneleri java kodları içerisinde kullanılabilmektedir. Neslerin id ataması için findViewById(R.id.nesne_adi) metodu kullanılmaktadır. Burayı sürekli açıp bir eklemeyecek ya da değiştirmeyeceksiniz ama ne için kullanıldığını bilmekte fayda var.
  • res aslında en uğrak noktalarımızdan biri olacaktır. İlk olarak layouttan bahsedelim. layout da .xml uzantılı dosya bulunmaktadır. Nesneleri burdan ekleriz ya da değişiklik yapılacaksa buradan yaparız. Uygulamanın tasarım kısmının yapıldığı yer diyebiliriz. 
  • res altındaki diğer bir inceleyeceğimiz alan values. values içinde .xml dosyaları bulunur. Bunlardan strings.xml dosyası eklenen nesnelerin string kontrol noktasıdır. Nesnenin gördüğümüz yazıları burada yapılır. 





Şimdi de uygulamamıza geçelim. İlk olarak nesnelerimiz yani textview ve butonlarımızı layout kısmında ekliyoruz, yerleşimlerini yapıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken yerlerden biri oluşturduğunuz her nesneye id vermeyi unutmayın. Java kodunda nesneleri kullanmak için bu id ler şarttır.id ataması android:id="@+id/nesne_adi" şeklinde olur. 
İlk olarak 3 tane textview ekledim. Gördüğüünüz gibi her birinin id 'si var.İd isimleri farklı olmalı. Daha sonra layout seçimim relative olduğundan textview nesnelerin birbirlerine göre konumunu ayarladır. Bu ayarlamalar için ben kod yazarak uğraşamam diyorsanız şimdilik  Aynı pencerede altta Graphical layout kısmından nesneleri sürükle bırak şeklinde de ekleyebilirsiniz. Dikkat ederseniz son textview nesnesini uygulama ilk açıldığında görünmez yapmak için android:visibilty 'yi kullandım. Burada değinmek istediğim son şey ise values dizini altındaki strings.xml dosyasından nesne yazılarının nasıl çekildiğidir. Bunu resimde de görüldüğü üzere android:text="@string/text_adi_girin" şeklindedir.
Buton içinde aynı şekilde id veriyoruz ve yer ayarlamaları yapıyoruz. Text'leri string.xml'den çekiyoruz. Burada göstermek istediğim iki şey var. İlk buton tıklama işlemini tamamen java kodu üzerinden yaparken , ikinci buton için xml tarafında tanımladığım onClick metoduna göre yine java kodunu kullanarak yapacağım. Bunun için ise sadece ikinci butonumuz için bir metot ismi yazıyoruz.






Daha önce de dediğim gibi nesneleri java kodunda kullanabilmek için id'lerine ihtiyaç vardır. Bu nedenle onCreate metodu içinde kullanılacak tüm nesnelerin id ataması findViewById() metodu ile yapılır.
İlk olarak 1. butonumuza click özelliği kazandıralım.Bunun için setOnClickListener(new OnClickListener)
fonksiyonunu kullanıyoruz. Butona tıkladığımızda oluşacak işlemleri bu metot içinde otomatik oluşan onClick metodu içine yazıyoruz.
İkinci butonun farkı onCreate metodunun dışında tanımlanan metottur(xml de ismini vermiştik). Metodu kendimiz oluşturuyoruz sadece, metodun içi click yapıldıktan sonra gerçekleşecek olaylar ilk butondaki gibi doldurulabilir.
Evet artık uygulamayı yazdığımıza göre emülatörden görelim.Programı run ettiğimizde uygulama aşağıdaki gibi olacaktır.Sırasıyla uygulama ilk açıldığında, İlk butona(yukarıdaki) tıklandığında ve ikinci(alttaki) butona tıklandığında oluşan ekran görüntüleri yer almaktadır.

Herkese iyi çalışmalar...



























1 yorum: