28 Ocak 2013 Pazartesi

JAVA'YA İLK ADIM

Öncelikte java hakkında kısa ve önemli birkaç özellikten bahsetmek istiyorum.

  • Nesne yönelimli bir programlama dilidir.
  • İşaretçiler(pointer) yoktur.işaretçi yerine nesne referansı kullanılır.
  • Hem derlenen hem de yorumlanan bir dildir.
  • Platformdan bağımsızdır.Yani aynı kaynak kodu farklı işletim sistemleri üzerinde de değiştirmeden çalıştırabilirsiniz.(Yazının devamında bu konuyu ayrıntılı olarak açıklayacağım.)





JVM,JRE,JDK NEDİR?


JVM(Java Virtual Machine):Java dilinin özelliklerini sayarken platformdan bağımsız olmasından bahsetmiştim.Peki bu nasıl gerçekleşir? İşte yanıtı...JVM java dilinin taşınabilir olmasını sağlamaktadır ve işletim sisteminin üzerinde bulunur.Java derleyicileri .java uzantılı dosyalarda bulunan kaynak kodu(source code) .class uzantılı dosyalarda saklanan bytecodelara dönüştürür.Bu kodlar bildiğimiz üzere 1 ve 0 'lardan oluşmuştur. Yani binary formatındadır.Ancak bir makine dili değildir. JVM(Java Virtual Machine)  .class uzantısındaki bytecode'u programın çalışması esnasında makine diline çevirir yani yorumlama işlemi gerçekleştirilir ve 
program çalıştırılır.
Kaynak kodun öncelikle  bytecode a çevrilmesi java dilini taşınabilir yapar.Yani platformdan bağımsız anlamına gelmektedir bu.


JRE(Java Runtime Enviroment):Java programlarımızı çalıştırmak için kullandığız bir ortamdır.JVM'yi ve standart java kütüphanelerini içerir.Program yazmak için değil çalıştırmak için kullanılır.


JDK(Java Development Kit):Java da yazılan programın çalıştırılabilmesi için gerekli java derleyicisi,java yorumlayıcısı,java API kütüphanelerini,diğer araçları ve aynı zamanda JVM,JRE'yi de içerir.

Herkese iyi çalışmalar :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder