29 Ağustos 2013 Perşembe

Android Dünyasına Giriş

Mobil donanım üreticilerinin maliyeti düşürmek istemeleri Android’e olan ilgiyi arttırmıştır.
Android; açık kaynak kodlu, ücretsiz, Linux tabanlı, Google tarafında geliştirilen bir mobil işletim sistemidir. Mobil işletim sistemi denir ancak tablet bilgisayarlarda, televizyonlarda da kullanılmaktadır. İhtiyaç duyulan tüm uygulamalar ücretsizdir. Windows mobile, Apple iPhone mobil uygulamaların aksine Android uygulamaları her platformda geliştirilebilir.
Android uygulamalarının geliştirilme aşamasında Java dili kullanılmaktadr. Javanın tercih edilmesinin nedeni, java uygulamalarının farklı donanım sistemlerinde de sorunsuz çalıyor olmasıdır.
Android uygulamaları, mobil cihazlara yüklemeden de Dalvik isimli sanal cihaz ile gerçekleştirilmektedir. Bu sayede daha kolay ve çabuk bir şekilde debug işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.
Android, içerinde barındırdığı on binlerce kütüphasi sayesinde sayısız kaynak sunmaktadır.
Android uygulaması geliştirmek için gerekli ortamın hazırlanması şarttır. İhtiyazcınız duyulanları şu şekilde sıralamak gerekirse;
  • Uygulama geliştirmek için IDE (Benim tercihim Eclipse’ den  yana oldu.)
  • Android SDK
  • Ecipse için ADT plugin
  • SDK paketleri
  • ADT’nin konfigürasyonu

 Bunları tek tek indirmek kurmak gerekirdi. Ancak android developers sitesinden tek bir indirmeyle içerinde hepsini barındıran ADT Bundle ile uygulama geliştirmeye hemen başlanabilir.


Android developers sitesinde yukarıdaki işaretli yer tıklayarak indirmeyi başlatabilirsiniz. Bunun yanı sıra eğer benim IDE'm var ya da Eclipse kullanmak istemiyorum derseniz yine bu siteden gerekli adımlar anlatılmıştır.
Android ortamını kurarken karşılaştığımız SDK, ADT ,IDE  terimlerinden bahsedelim birazda...
SDK : Android uygulamalarını debug, build ve test işlemlerini gerçekleştirmek için API kütüphaneleri ve geliştirme araçlarını temin eder.
ADT : Android fonksiyonlarını eclipse'e ekler.Aslında bir eklentidir.
IDE : Android uygulamalarının geliştirildiği yerdir.Yani kodun yazıldığı yer. Eclipse, Netbeans gibi seçenekler bulunmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder